top of page
Søg
Forfatters billedeVibeke Tuxen

Få styr på jeres ESG-rapportering, før kunderne beder jer om det

ESG er kommet for at blive. Rapportering efter EU’s nye direktiv CSRD er fra i år obligatorisk for alle virksomheder med over 500 medarbejdere, og i løbet af de kommende år, vil mindre

virksomheder også blive omfattet. Virksomheder, der er omfattet af kravet, skal blandt andet

indberette oplysninger fra deres leverandører. Derfor vil kravet smitte af på mindre virksom-heder ileverandørkæden. Før eller siden vil de fleste virksomheder blive ramt af kravet fra deres kunder. Også jeres.

ESG står for Environmental, Social og Governance. Virksomheder skal altså rapportere deres

påvirkning på miljøet, det sociale ansvar og virksomhedens egen adfærd. EU's formål med direktivet er at gøre ESG-rapportering lige så standardiseret og sammenligneligt som et almindeligt regnskab. Her har vi bare for længst lært både at udarbejde og læse det, og det skal vi først til nu med ESG-rapporten. Revisorer skal også revidere ESG-rapporten på samme måde, som de reviderer årsregnskabet - så de er virkelig inde i en stejl læringskurve lige nu.

Hvornår?

Er jeres kunder begyndt at spørge efter CO2-tal? Så kan I lige så godt kaste jer ud i det nu.

De formelle krav siger ganske vist fra 2028 for små og mellemstore virksomheder (SMV’erne), men hvis jeres kunder siger ”nu”, er det jo det, der gælder.

Hvordan

Med ESG-rapporten skal I udvælge, hvilke emner det er væsentligt at rapportere om. For at gøre det, skal I lave en såkaldt dobbelt væsentlighedsanalyse. Det betyder, at I skal vurdere

virksomhedens indvirkning på omgivelserne og omgivelsernes påvirkning på og krav til jeres

virksomhed. I skal altså vurdere både jeres finansielle risici og muligheder i forhold til

bæredygtighed.

Er I for eksempel en entreprenørvirksomhed, udgør cementens relativt store CO2-udledning en risiko. Det kan I måske gøre noget ved ved at vælge mindre CO2-udledende cementtyper, der hvor det er realistisk muligt. Samtidig er der en enorm forretningsmulighed i de nye behov for vandafledning, kloakering og opdæmning i forbindelse med klimatilpasning. Arbejdet med ESG- rapporten kan hjælpe jer til at finde og udvikle potentialerne for jeres forretning.


Når I har valgt de væsentligste emner, skal I rapportere om dem. Altså vise og dokumentere hvad I gør indenfor emnerne. Hvor stor jeres CO2-udledning er, eller hvor stort jeres sygefravær er. Hvilke muligheder er der for forbedring, og hvilke mål vil I sætte jer? Det skal I beskrive i både tal og prosa.


EU’s retningslinjer er dermed både generelle og konkrete på, hvordan det hele skal stilles op. Ligesom de er for et finansielt regnskab.


Retningslinjerne oversat

Retningslinjerne er lavet til de store virksomheder og kan være svære at forstå og forholde sig til for små og mellemstore virksomheder. Men det kan gøres enkelt.


VTuxen har udviklet et format, som gør rapporteringen tilgængelig for SMV’er.

Formatet lever op til EU’s krav og føder direkte ind til de store virksomheders behov. Dobbelt væsentlighedsanalyse og indhold er obligatorisk, og det kan gøres enkelt i forhold til netop din virksomhed. Det vil vi gerne hjælpe med.


Skriv til os, så hører du fra os så hurtigt som muligt.


24 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page